Smørrebrød & pølser

Są kanapki i jest smørrebrød, czyli kanapki… duńskie. Na żytnim chlebie, bogato obłożone przeróżnym dodatkami, tak, że trzeba spożywać je przy pomocy noża i widelca. Kanapki, które często zastępują lunch i są bardzo popularne wśród Duńczyków. Smørrebrød są dostępne w wielu miejscach, każda z restauracji serwuje je na swój sposób. Klasycznie, nowocześnie, w wersji fusion.

Smørrebrød, kanapka

Odwiedzamy Aamanns Deli & Take Away, jedno z najbardziej znanych miejsc specjalizujących się w tej potrawie. Każda kanapka wygląda tu jak małe dzieło sztuki, zaskakuje teksturami, kolorami, najróżniejszymi smakami. Próbujemy w sumie 4 różnych wersji: z polędwicą, prażoną cebulą, sosem remoulade i tartym chrzanem; z awokado, emulsją cytrynową, marynowanym koprem włoskim, czerwoną kapustą i cebulą dymką oraz pędami grochu; z sałatką z kurczaka z musztardą, miodem, jabłkiem i selerem oraz z duszoną wieprzowiną, marynowaną marchewką, jogurtem, rokitnikiem i wanilią. To niesamowicie ciekawe interpretacje klasycznych duńskich smaków.  Cena jednej kanapki to ok. 65-70 DKK, i choć z polskiej perspektywy brzmi to szokująco, na warunki kopenhaskie jest to niestety zupełnie przyzwoita kwota.

Mniej wyszukane, ale wcale nie gorsze kanapki można zjeść również w Hali Targowej Torverhallerne przy Israel Plads. To miejsce warte odwiedzenia nie tylko z powodu kanapek – jest to bowiem wspaniały targ, na którym wystawiają się lokalni producenci kosmetyków i żywności, a także kopenhascy restauratorzy. Miejsce, zwłaszcza w weekendy, jest oblegane przez Duńczyków. Można tu zakupić różne smakołyki, a potem przysiąść gdzieś na sąsiadującym placu i korzystać ze słońca.

Hala Targowa Torverhallerne, Truskawki

Hala Targowa Torverhallerne

Hala Targowa Torverhallerne, Popcorn

A kto nie doceni kanapek – niech koniecznie spróbuje duńskich hot dogów – pølser. Budki, w których można je kupić znajdują się niemal wszędzie. Duńskie hotdogi przez niektórych uważane są za najlepsze na świecie i stanowią nieodłączny element kopenhaskiego street food’u. Czołowy duński producent wytwarza rocznie 50 mln kiełbasek przeznaczonych do hotdogów. Dzień bez hot doga to dzień stracony.

Pølser, Hot-dog

Bądź na bieżąco

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean in nisi bibendum, pulvinar neque ut, tempor sem.